Çocuklarımızla kendi planlamalarını ve çalışmalarını yapmaları konusunda “bana kendim yapabilmem için yardım et” dileği temel yaklaşımımız olacaktır. Bu, örneğin, düzenli olarak başlangıçta yetişkinler sonra da çocukların kendileri tarafından belgelenen sınıf toplantıları, çocukların çalışmaları, fotoğraflar, çalışılan materyaller gibi

Toplu yaşama kuralları, haklar ve yükümlülükler birlikte belirlenir ve herkes tarafından uygulanır. Çocukların ilgi ve ihtiyaçları süreçleri ve yöntemleri şekillendirmektedir. Bu okulumuzun ilerlediği yoldur.

Çocukların eşitliği bizim için çok değerlidir ve eğitimimizin temelinde büyük rol oynar. Her çocuğun kişiliği ile uyum içinde olmak hedeflenir. Çocuklar demokratik yapıları bu yolla öğrenirler ve giderek daha fazla sorumluluk üstlenirler. Hatta küçük çocuklarımız bile grubun içinde yer almakla, çeşitli duyguları algılayarak topluluğu anlamayı daha sonra kendi kaygılarını ya da sevinçlerini dile getirmeyi öğreniyorlar.

Ayrıca tüm katılanlar istek ve düşüncelerini her zaman dile getirebilir ve istenirse tüm grup tarafından uygulanır, örneğin ortak eğlenceler düzenlemek, yeni ritüeller için öneriler, çalışma ve oyun alanı belirlemek vb.

Böylece çocuklar anaokulunun gün akışına yerleşirler ve giderek günlük yaşamın gereklerini kendileri organize eder, kendileri gerçekleştirir. Eğitimciler çocuğun bireysel ritmini gözlemleyerek her zaman yardıma hazır durumda bulunur.

Gruplar

Üç karma yaş ( 3 -6 yaş) grubumuz 15’er çocuktan oluşur. Çocukların gruplara katılımlarında yaş ve kız-erkek sayısı önemlidir.